http://rtb7.adscience.nl/cgi-bin/trk.fcgi?generic_id=45&type=siteretargeting
Naar de website van de Gevangenpoort
Naar de pagina van het Sebastiaan Genootschap
Naar de pagina van MijnDenHaag.org

Plattegrond van Den Haag in 1570

Vervaardiger: Cornelis Elandts

Datering: 1663

Objectnummer: 0000-0051-SCH

Materialen: hout, olieverf

Afmetingen: 120,4 x 154,7 cm.

Herkomst: overdracht in 1862

Momenteel tentoongesteld in zaal 1

Al in de 11de of 12de eeuw bestond er een kleine boerennederzetting in het gebied waar nu de Haagse Grote of Sint Jacobskerk staat. Nadat de graven van Holland in de 13de eeuw het Binnenhof hadden gebouwd, nam deze nederzetting flink in omvang toe. In 1580 leefden er ca. 8000 inwoners.

Dit schilderij toont een plattegrond van Den Haag zoals die er vlak vóór of in 1570 waarschijnlijk heeft uitgezien. Op de banderol aan de bovenzijde, tussen het wapen van Holland met een leeuw en het wapen van ’s-Gravenhage met een ooievaar, staan het opschrift ‘Haga Comitis in Hollandia’ (Latijn voor ’s-Gravenhage in Holland) en het jaartal.

» Lees meer