http://rtb7.adscience.nl/cgi-bin/trk.fcgi?generic_id=45&type=siteretargeting
Naar de website van de Gevangenpoort
Naar de pagina van het Sebastiaan Genootschap
Naar de pagina van MijnDenHaag.org

Manufactuurwinkel

Vervaardiger: onbekend
Datering: 19de eeuw
Objectnummer: 1960-0274-KPO
Materialen: diversen
Afmetingen (van de kast): 54 x 62 x 33,5 cm.
Herkomst: legaat Lita Tholen-de Ranitz in 1960
Momenteel niet op zaal te bezichtigen

Deze winkel uit het tweede kwart van de negentiende eeuw, door Lita zelf aangeduid als een kermiskraam, bestaat uit een open kast van bruin eikenhout met een luifel. Op de toonbank staan twee losse, tweedelige vitrines met glazen deksels. Tegen de achterwand hangen een spiegel en een ellestok, een maatstok waarmee stukken stof konden worden afgepast. Op de planken tegen de achter- en zijwanden is een veelheid aan stoffen opgeslagen: katoen, zijde, rollen baai en laken, doosjes, mandjes en hoedenstandaarden met onder andere zijden luifelhoedjes. In de vitrinebakken liggen zaken als toneelkijkers, naargarnituurtjes, scharen, handspiegels en parfumflesjes. Het winkelmeisje heeft een porseleinen hoofd en voeten en is gekleed in een groen zijden crinoline japon, waarover zij een geruit zijden schort draagt. Aan een ketting draagt zij een zilveren schaartje.