Verwacht

Vanaf maart 2016:

Van 5 maart t/m 19 juni 2016 staat het Haags Historisch Museum in het teken van rock-‘n-roll, vetkuiven en Haagse beat, kortom: uitgaan in de fifties en sixties! Wat deden Haagse jongeren in hun vrije tijd? Naar welke popmuziek luisterden zij, hoe zagen hun fuifjes eruit en wie waren hun idolen? De tentoonstelling neemt u mee terug naar het uitgaan in de legendarische jaren 50 en 60, vanaf het thuis opdoffen tot aan de late-night strandbezoekjes in Scheveningen.

Vanaf juli 2016:

Na Amsterdam had Den Haag voor de Tweede Wereldoorlog de grootste Joodse gemeenschap in Nederland. Al vanaf het begin van de zeventiende eeuw vestigden zich de eerste Portugese Joden in de Hofstad, gevolgd door groepen Joden uit Duitsland en Oost Europa. Beide groepen richtten hun eigen synagogen op en rond de Nieuwe Kerk ontstond een Joodse Buurt. Toch herinnert er nu in de stad weinig aan dit rijke Joodse verleden. Het Haags Historisch Museum brengt daarin verandering en organiseert een tentoonstelling over Joods Den Haag.

Thema’s als religie, dagelijks leven (gebouwen, winkels, scholen), personen en het verenigingsleven zullen aan bod komen. Natuurlijk is er ook aandacht voor het gruwelijke lot van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog. In Den Haag woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 17.000 Joden, meer dan 12.000 zijn in de oorlog omgekomen. De tentoonstelling werpt ook een blik op het hedendaagse Jodendom in Den Haag. De tentoonstelling laat o.a. voorwerpen zien uit de collectie van het Joods Historisch Museum die zelden of nooit te zien zijn.

Vanaf november 2016:

Vanaf 26 november organiseert het museum een tentoonstelling over de Haagse portretschilder Jan Antonisz. van Ravesteyn (ca. 1572-1657). Bij leven was hij beroemd, maar daarna raakte hij in de schaduw. Ten onrechte, want zijn schutters- en magistraatsportretten zijn van hoge kwaliteit, evenals de portretten die hij van welgestelde particulieren maakte. Daarom zet het Haags Historisch Museum deze schilder in de schijnwerpers, in een bijzondere overzichtstentoonstelling met o.a. vier topstukken uit de eigen collectie en een aantal bruiklenen van o.a. het Mauritshuis.