Haags haar
Wat is typisch Haags haar? Is het de mat: lang haar aan de achterkant en kort aan de voorzijde? Is Haags haar koninklijk? Modieus? Of is Haags haar juist een teken van protest en trots? Hier een greep uit typische Haagse kapsels en hun verhalen.
Matlas
Het Haags Historisch Museum bezit een aantal foto’s van jongens en mannen met een Haagse mat, uit de ‘Matlas’.
Mannen (of vrouwen) met dit typische Haagse kapsel dragen hun haar kort bovenop en lang van achteren. Of anders gezegd: ‘business up front, party in the back’. Dit zou dan weer symbool staan voor de stad Den Haag: zakelijk in het centrum, feestelijk in de buitenwijken.
Beatrixkapsel
Het kapsel van de voormalige koningin, nu prinses, Beatrix is sinds begin jaren ’60 nauwelijks veranderd. In 2005 komt het woord ‘beatrixkapsel’ zelfs in het woordenboek de Dikke van Dale. Met behulp van veel, heel veel haarlak blijft deze coupe in model.
Anna Paulowna
Ook eerdere koninginnen verzorgen hun haar goed. Anna Paulowna, de Russische vrouw van koning Willem II, laat zich in de jaren ’30 en ’40 van de 19e eeuw in Den Haag kappen door de Franse kapper Jerome Ferminet. Deze kapper reist heel Nederland door en adverteert in diverse kranten dat hij ‘weder is gearriveert’ met de nieuwste pruiken en haarstukken uit Parijs. Hij vergeet daarbij nooit te vermelden dat hij de kapper is van de prinses, later de koningin.
Poederpruik
In de tweede helft van de 18e eeuw draagt stadhouder Willem V een modieuze, wit gepoederde staartpruik met een zwarte strik. Tegenwoordig dragen de koetsiers van het Koninklijk Huis, bijvoorbeeld op Prinsjesdag wanneer zij in galakostuum zijn, een vergelijkbare pruik maar dan zonder strik.
Haarstrijd
Soms moet er voor een kapsel strijd worden geleverd. In de 20e eeuw weigert de Haagse soldaat Rinus Wehrmann zijn haar kort te laten knippen voor militaire dienst. De militaire rechtbank in Den Haag veroordeelt hem tot 1 jaar en 9 maanden cel. Dit leidt tot verschillende demonstraties. Uiteindelijk wordt de gevangenisstraf teruggebracht tot 12 dagen. Gelukkig maar!
Lange haren in de 17e eeuw
Wehrmann is niet de eerste die voor discussie zorgt over een lang mannenkapsel. In het midden van de 17e eeuw voeren dominees een ware strijd over de lengte van het mannenhaar. De grote witte ‘molensteenkraag’ raakt uit de mode en mannen kunnen daardoor hun haar langer laten groeien. Tegenstanders van dat lange haar vinden dat mannen daarmee te veel op vrouwen lijken. Voorstanders voeren Bijbelse figuren als Simson aan als argument om het lange haar toch toe te staan.
Nozems
Drie eeuwen later vind je ze nog steeds: mannen met lang haar. Hoe verschillend de Haagse jongens, ‘nozems’, op hun brommers ook zijn, hun kapsels lijken op elkaar. Allemaal dragen ze hun haar net iets te lang, althans in de ogen van hun ouders.
Kroeshaar
Den Haag kent steeds meer verschillende kapsels. In 1984 opent de eerste Black Hair kapsalon in Den Haag. Deze kapsalon is gespecialiseerd in het behandelen van kroeshaar. Lange tijd is kroeshaar gladder gemaakt om zo meer Europees te lijken. Zelfs nog in 2002 wordt een Haagse man van Surinaamse afkomst door zijn baas naar huis gestuurd omdat hij een afrokapsel draagt en daardoor ‘niet representatief’ is. De man spant een zaak aan bij het College voor de Rechten van de Mens en wint deze omdat er sprake is van ‘ongeoorloofd indirect onderscheid op grond van ras’.
Haags haar?
Lang, kort, kaal, hoog, steil en gekruld: het is allemaal in Den Haag te vinden. Wat nu typisch Haags haar is, mag jij zelf bepalen. En misschien vraag je je nu ook wel af: hoe Haags is eigenlijk mijn eigen haar?