Het Binnenhof met de Ridderzaal

Het Binnenhof met de Ridderzaal

Het Binnenhof met de Ridderzaal

Voorname burgers wandelen, converseren of begroeten elkaar op het Binnenhof, terwijl een koets aan de linkerkant de Mauritspoort uitrijdt. Pas vanaf de zeventiende eeuw kozen kunstenaars het binnenplein van het Binnenhof en met name de Ridderzaal als onderwerp van hun werk. Op dat moment diende deze voormalige feestzaal van de graven van Holland als loterijzaal en als overdekte markt voor de verkoop van boeken, pamfletten en schilderijen. Het gebouw was op dat moment zwaar in verval geraakt. De muren vertoonden grote scheuren en tussen de stenen woekerde het onkruid. Op dit schilderij is dat vooral goed te zien aan de rechtertoren.

Lees verder
Tegenwoordig heeft de Ridderzaal van de voorkant een heel andere aanblik. De ingang via de bordestrap in het midden van de voorgevel werd in 1376 overdekt tot een voorportaal. Zes jaar later heeft men daar een verdieping bovenop geplaatst dat toen door de Rekenkamer in gebruik werd genomen. Het portaal, versierd door twee kraakbenen die vermoedelijk afkomstig zijn van een aangespoelde potvis tussen Scheveningen en Katwijk en die als symbool van recht moet worden beschouwd, heeft eeuwenlang het beeld van de Ridderzaal bepaald. Tijdens de regering van koning Lodewijk Napoleon is besloten het portaal af te breken.

Gezicht op de Ridderzaal.jpg
Hollandse school, Het Binnenhof met de Ridderzaal, ca. 1655

Specificaties

  • Vervaardiger: Hollandse school
  • Datering: 1655
  • Objectnummer: 1892-0013-SCH
  • Materialen: doek, olieverf
  • Afmetingen: 114,4 x 99,9 cm

Literatuur

  • Charles Dumas, Haagse stadsgeszichten 1550-1800. Topografische schilderijen van het Haags Historisch Museum (Zwolle 1991) 666-673.