Het Buitenhof tijdens de Haagse kermis, gezien naar de Gevangenpoort
Zeven drukbezochte kraampjes telt dit schilderij, dat de zogeheten Meimarkt of Hofkermis op het Buitenhof verbeeldt. Het schilderij werd gemaakt door Hendrik Pothoven in het jaar 1781, een periode waarin de Haagse kermis haar bloeiperiode beleefde. De traditie van deze kermis gaat terug naar het begin van de vijftiende eeuw, toen graaf Willem IV in de maand mei een extra jaarmarkt invoerde. De kermis begon dus als een gewone markt voor koopwaar, maar groeide later uit tot een centrum van vertier met optredens van koordansers, acrobaten en gedresseerde dieren. Rechts op ons schilderij zien we zo’n optreden. Onder muzikale begeleiding loopt een hond op zijn voorpoten, terwijl vier andere honden toekijken, gekleed in jas met pruik of zittend op de rug van een andere viervoeter. Dit schilderij laat ook zien dat de kermis niet alleen geliefd was onder het gewone volk. Links in het midden bekijkt niemand minder dan stadhouder Willem V met zijn familie een van de kraampjes. In het gevolg van de familie bevinden zich naast twee hofdames en lakeien ook twee zwarte bedienden: Willem Frederik Cupido en Juan Anthony Sideron. Als kinderen waren zij, vermoedelijk door de West-Indische Compagnie, cadeau gegeven aan stadhouder Willem V. Tot hun dood bleven zij bij hem in dienst.
Lees verder
De Meimarkt begon in de vijftiende eeuw als een zogenoemde vrijmarkt, wat wil zeggen dat tijdens de duur van de markt iemand die schulden had niet mocht worden gearresteerd. Deze bepaling was in het leven geroepen om zoveel mogelijk kooplieden en kopers aan te trekken. Dit maakte dat Den Haag in de maand mei door heel wat ongure types werd bezocht. Saai zal het op de Haagse kermis in ieder geval niet geweest zijn.
Hendrik Pothoven, Het Buitenhof tijdens de Haagse kermis, gezien naar de Gevangenpoort, 1781
Specificaties
- Vervaardiger: Hendrik Pothoven
- Datering: 1781
- Objectnummer: 1926-0014-SCH
- Materialen: paneel, olieverf
- Afmetingen: 85 x 61,2 cm
Literatuur
- Charles Dumas, Haagse stadsgezichten 1550-1800. Topografische schilderijen van het Haags Historisch Museum (Zwolle 1991) 583-592.