Stereo kleurendia van een Canadese carrier op het Buitenhof tijdens de Bevrijding, 8 mei 1945
Na vijf jaar Duitse bezetting verwelkomen uitgelaten Hagenaars op het Buitenhof een bataljon Canadese militairen van de First Canadian Infantry Division. Bijzonder aan deze foto is niet alleen dat hij in kleur is, maar ook nog eens in ‘3D’. Dat wil zeggen, de foto vormt met een andere foto een dia-paar dat met de juiste ‘kijker’ (bijvoorbeeld een 3D-bril) bekeken een beeld oplevert met diepte. De maker van deze foto was de Haagse verzetsfotograaf Wim Berssenbrugge (1918-2007). Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij honderden kleuren stereofoto’s, onder meer van huiselijke taferelen, portretten en theatervoorstellingen. Maar ook unieke beelden van Den Haag van kort voor en na de Bevrijding: een voedseldropping, de schade van het bombardement op het Bezuidenhout, de komst van de geallieerden, het wegtrekken van Duitse militairen, etc. Doordat deze foto’s in kleur en in 3D zijn, komen de gebeurtenissen van ’45 op indringende wijze binnen bij de kijker – alsof we er zelf bij zijn.
Schenking door mevrouw T.A.M. Berssenbrugge-Driessen, 2010
Lees verder
Behalve met het maken van stereofoto’s was Wim Berssenbrugge tijdens de Tweede Wereldoorlog ook actief in het verzet. Als lid van de spionagegroep Organisatie G maakte hij opnames van geheime documenten die naar Engeland werden verstuurd. Ook fotografeerde hij vanuit zijn raam de lancering van een Duitse V2-raket vanuit de tuin van het Vredespaleis – de enige, bekende foto van zo’n raket in volle vlucht boven Nederland.
Wim Berssenbrugge, Stereo kleurendia van een Canadese carrier op het Buitenhof tijdens de Bevrijding, 8 mei 1945, 8 mei 1945
Specificaties
- Vervaardiger: Wim Berssenbrugge
- Datering: 1945
- Objectnummer: 2010-0321-PRE/a-b
- Materialen: Agfacolor stereodia paar
- Afmetingen: 24 x 36 mm
Literatuur
- Johan Degewij, Wim Berssenbrugge: Haags verzetsfotograaf (Den Haag 2010).