Netwerk Erfgoed Haagse Migranten

Netwerk Erfgoed Haagse Migranten

Het Netwerk Erfgoed Haags Migranten is in 2011 door het Haags Historisch Museum opgericht en is partner bij het ontwikkelen van tentoonstellingen en publieksprogramma’s. Het netwerk heeft inmiddels ruim 50 leden.

Samen met het Netwerk Erfgoed Haags Migranten worden lezingen, debatten en kennissessies georganiseerd, al dan niet op locatie. Waar nodig adviseren de netwerkpartners het museum. Partners denken mee met  museale zaken zoals welke onderwerpen aandacht verdienen in een museumles of welke voorwerpen van belang zijn om te presenteren. De netwerkpartners zijn gelijkwaardige partners in co-creatie: centraal staan dialoog, verbinding, enthousiasme, daadkracht en focus op resultaat. Het museum faciliteert, neemt initiatief maar luistert ook naar de behoeften die leven onder de partners.

"Ik vind het goed dat het Haags Historisch Museum aandacht heeft voor diversiteit en inclusie binnen haar programmering. Het co-creëren met de erfgoedpartners vind ik van groot belang. Ik spreek de hoop uit dat in de toekomst de diversiteit van de Haagse samenleving hierdoor nóg meer tot uiting komt in het museum". (Magda Lacroes-Felesita, Dutch Caribbean Book Club)

Een recent voorbeeld van samenwerking met partners in het Netwerk, is het tentoonstellingsproject Koloniaal Den Haag, een onvoltooid verleden. Het museum riep in 2022 stadsgenoten op hun verhaal en voorwerp over het koloniale verleden en de hedendaagse neerslag daarvan te delen. Samen met Dutch Caribbean Book Club, Stichting Eekta, Stichting Afimo, Tong Tong Fair, Museum Sophiahof en de woongemeenschappen Bangun Trisno en Wisma Tunggal Karsa organiseerde het museum Verhalensalons. Stadsgenoten deelden tijdens deze bijeenkomsten hun verhalen en voorwerpen over familiegeschiedenissen, tradities, rituelen, religie, leef- en eetcultuur. Dit leverde 125 voorwerpen en verhalen op. Een adviespanel maakte samen met museummedewerkers een selectie voor de tentoonstelling. Op deze manier onderzoekt, verzamelt en presenteert het museum al ruim vijftien jaar het erfgoed van de stad, altijd in samenwerking met stadsgenoten en onze partners.

Een ander voorbeeld van samenwerkingen met het Netwerk is de tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof over Cupido en Sideron in 2017.

"Dankzij de afdeling educatie van het museum werd ik in staat gesteld om voor de Minor Racisme en Discriminatie van de Haagse Hogeschool een syllabus te ontwikkelen over kolonialisme, doordat ik de beschikking kreeg over hun materiaal. Ik ben best trots op dat product. Als burger van Den Haag heb ik bovendien echt het gevoel gehoord en gezien te worden door het Haags Historisch Museum, omdat zij daar in de programmering rekening mee houden". (Hanna Mitra Rambaran, docent Bestuurskunde)

Lid van het Netwerk Erfgoed Haagse Migranten zijn:

Asanteman Club
Atlas Cultureel Centrum
Bibliotheek Schilderswijk
Centrale Bibliotheek Den Haag
Dutch Carribbean Book Club
Gemeente Den Haag, afdeling Monumentenzorg
Haags Gemeentearchief
Haagse Hogeschool
Het Indisch Zwijgen / Riboet
Het Nationaal Theater
Hindorama
Koninklijke Bibliotheek
Laaktheater
Le Papillon
Marokko Instituut
Milan / Divali
Milan Den Haag
Milan Den Haag
Ministerie van OCW, Directie Kennis
Moluks Historisch Museum
Museon
Museum Sophiahof
Nationaal Archief
Orisun Studio
Podium NOORD 
Prodemos
Rukun Budi Utama
Sarnamihuis
St. Global Human Rights indigenous Amazone
St. Herdenking slavernijverleden Global Human Rights Indigenous
St. Herdenking slavernijverleden Suriname en het Caribisch Nederland
Stadsschouwburg Utrecht
STICHJI (St. Herdenking Javaanse Immigranten)
Stichting Abovian
Stichting Afiamay
Stichting Afimo
Stichting Asanteman Nederland
Stichting Atlas
Stichting Atrium
Stichting Bulgaars Centrum
Stichting Chinees Nieuwjaarfestival / St. Chinees Maanfeestfestival
Stichting Diaspora Leerstoel Lalla Rookh
Stichting Eekta
Stichting Hakka Next Gen
Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer
Stichting Kaabassi
Stichting KenZ
Stichting Kula Skoro
Stichting Lalla Rookh
Stichting Manggar Meggar
Stichting Ouderen aan het Woord
Stichting Pelita / Sophiahof
Stichting Sankofa
Stichting SPLIKA
Stichting Tong Tong
Stichting Turkse Kunst en Cultuur
Stichting Ya Ya Dande / Stichting Afimo
Stroom
The Hague African Festival
Theater Dakota
Theater De Nieuwe Regentes
Theater De Vaillant
Theater voor Keti Koti
Turks Museum Nederland

En diverse zelfstandigen / betrokken personen